Plannen van een nieuwe badkamer

Wat als je je huurwoning wilt renoveren?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Wanneer je voor een langere tijd een woning huurt, wil je soms grotere aanpassingen doorvoeren dan een nieuw likje verf. Enkel glas of slechte isolatie heeft bijvoorbeeld ook een impact op jouw rekening. Wat mag als huurder wettelijk doen en hoe zit het met de terugbetaling?

Het wettelijk kader

Wettelijk gezien mag je een huurwoning, voor niet-essentiële redenen, aanpassen zonder akkoord van de verhuurder op voorwaarde dat je je houdt aan deze twee regels. De bestemming en structuur van de woning mogen niet veranderd worden en je moet de woning aan het einde van het huurcontract kunnen herstellen in de oorspronkelijke staat.

Een voorbeeld hiervan is dat je alle kamers volgens jouw smaak verft, en ze op het einde van het contract terug in de oorspronkelijke kleuren verft. Een ander voorbeeld is dat je een vast tapijt over de bestaande vloer laat aanleggen en je die op het einde van het contract er terug afhaalt.

Echt renoveren en verbouwen

Als je een verregaande aanpassing wilt doorvoeren zoals een nieuwe keuken of badkamer, de vloer vervangen of een terras aanleggen, heb je akkoord van de verhuurder nodig. Best maak je een toevoeging aan het contract waarin je vastlegt zo precies mogelijk laat vastleggen welke werken je laat uitvoeren en wie ervoor betaalt. Wettelijk gezien zijn hier geen richtlijnen over.

Wie betaalt de renovatie?

De verhuurder is niet verplicht om jouw gewenste renovatie te betalen. Je kan dit wel bespreken en hierover onderhandelen, zeker als het gaat om een ingreep die de waarde van de woning verhoogt.

Een optie is dat de verhuurder alle verbouwingen betaalt, maar dan wel een hogere huurprijs vraagt. En andere optie is dat hij je op het einde van het huurcontract een vergoeding betaalt. Deze vergoeding daalt naarmate je langer gebruik hebt gemaakt van de verbouwing.

Gebruik je een vernieuwde badkamer of keuken nog drie jaar, dan kan je bijvoorbeeld een hogere vergoeding krijgen dan wanneer je hem tien jaar gebruikt. Het gaat er dus om goede afspraken te maken en alles schriftelijk vast te leggen.

Wat als de verhuurder wilt renoveren?

Het kan zijn dat je huisbaas je woning wilt renoveren. In dat geval heeft hij je toestemming nodig, tenzij het gaat om meer dan 10 woningen die hij renoveert. In zijn voorstel zal hij uitleggen wat er wordt verbouwd, hoe lang dit zal duren en of dit impact zal hebben op je huurprijs. Wanneer het niet leefbaar is om in de woning te verblijven tijdens de renovatie, kan de verhuurder de kosten van je tijdelijke verhuis dekken. Als je het voorstel weigert, kan het besproken worden op de rechtbank.

Als je huisbaas meer dan 10 woningen verbouwt, is het voldoende dat 70% van de huurders akkoord gaat met de verbouwingen. Als jij niet akkoord gaat, kan je dit enkel tegenhouden door binnen de 8 weken een procedure op te starten bij de rechtbank.

Nog meer huurdersvragen?

Ontdek wie verantwoordelijk is bij schade

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder