Mooie living

Wat dekt een inboedelverzekering?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Als je eigenaar bent van de woning waarin je woont, ben je niet verplicht om een brandverzekering, ook wel woningverzekering genoemd, af te sluiten. De bank waarbij je jouw lening afsluit, kan je hiertoe wel dwingen omdat je woning garant staat voor de lening. Als huurder is een brandverzekering in Vlaanderen en Wallonië verplicht, in Brussel een optie. Maar hoe zit het met de inboedelverzekering?

Wat is een inboedelverzekering?

Inboedel is een term die wordt gebruikt om de roerende goederen die je privé gebruikt aan te duiden. Say what? Dat leggen we graag even in mensentaal uit. Het gaat om de losse spullen die aan jou toebehoren of waarvoor je aansprakelijk bent en die zich op jouw woonadres bevinden. Het gaat over spullen die je kan oppakken en meenemen. Zaken zoals je keuken, je bad of je dak behoren dus niet tot de inboedel.

Hieronder lijsten we op welke spullen onder andere tot jouw inboedel behoren:

 • Kledij, linnengoed
 • Meubels
 • Antiek, kunst, juwelen
 • Elektrische apparaten zoals de tv, computer, Playstation
 • Huisdieren
 • Voertuigen

Door een inboedelverzekering af te sluiten, worden deze zaken bij schade vergoed.

  Is een inboedelverzekering verplicht?

  Een inboedelverzekering is zowel voor een inwonende eigenaar als voor huurders niet verplicht. Het wordt wel sterk aangeraden omdat bij schade aan je woning de kosten kunnen oplopen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je een lek hebt aan je dak, waardoor het zure regenwater op je elektronica, meubels of dure vloerkleed beland.

  Tegen welke waarden worden mijn spullen verzekerd?

  Tegen welke waarde schade aan je bezittingen vergoed wordt, hangt af van de categorie. Dit kan de nieuwwaarde zijn, maar het kan ook de verkoopwaarde, vervangingswaarde, werkelijke waarde of dagwaarde zijn. We verduidelijken even deze termen:

  • Nieuwwaarde: de aankoopprijs die je op de nationale markt normaal zou moeten betalen voor een identiek of gelijkaardig voorwerp.
  • Verkoopwaarde: hoeveel het object zou opgebracht hebben bij verkoop op de nationale markt vóór het schadegeval
  • Vervangingswaarde: de aankoopprijs die je op de nationale markt normaal zou moeten betalen voor een identiek of gelijkaardig voorwerp.
  • Dagwaarde: de beurs, -markt- of vervangingswaarde
  • Werkelijke waarde: de nieuwwaarde verminderd met de slijtage

  Wij vergoeden bij Corona Direct bijvoorbeeld kledingstukken, linnen en voertuigen zonder motor volgens de werkelijke waarde. Kocht je 5 jaar geleden een paar designerschoenen dat nu door de slijtage 10% minder waard is, dan krijg je bij schade de werkelijke waarde vergoed.

  Is er schade aan een motorvoertuig, dan krijg je de verkoopwaarde van dit voertuig vergoed. Je krijgt dus het bedrag dat je voor het voertuig zou gekregen hebben als je het zou verkocht hebben voor het schadegeval.

  Voor juwelen, kunst en antieke meubels ontvang je de vervangingswaarde. Je ontvangt dus het bedrag dat het op dat moment zou kosten om deze unieke stukken te vervangen. Voor dieren en documenten krijg je dan weer de dagwaarde en voor de meeste andere spullen, bijvoorbeeld tuinmeubelen, krijg je bij ons de nieuwwaarde vergoed.

  Welke schade is gedekt door de inboedelverzekering?

  De inboedelverzekering dekt verschillende types van schadegevallen. Ten eerste is er de schade door brand. Hieronder vallen onder andere brand, verschroeiing, ontploffing, blikseminslag, elektrocutie van dieren, storm en hagel.

  Verder wordt de schade vergoed die veroorzaakt wordt aan de goederen door water, minerale oliën, natuurrampen (zoals aardbeving, overstroming en grondverzakking). Is bijvoorbeeld je waterleiding gesprongen of de rioolbuis stuk, dan dekt de inboedelverzekering je stoffelijke schade. Heb je onvoorziene schade door hagel, ook dan komt de inboedelverzekering van pas.

  Kind in een overstroomd huis

  Wat dekt een inboedelverzekering niet?

  De schade wordt enkel gedekt als jij deze niet had kunnen voorkomen. Laat jij het raam openstaan bij een hagelbui of is er een lek doordat je het naliet onderhoud te doen, dan ben je niet gedekt. Er zijn ook een aantal specifieke situaties waarbij de verzekering niet tussenkomt, zoals schade door het binnendringen van water via de voegen van het sanitair of schade aan motorvoertuigen onderworpen aan de wet op de verplichte aansprakelijkheidsverzekering van motorrijtuigen.

  Lees alle details van wat wel/niet gedekt is in onze algemene voorwaarden.

  Tot welk bedrag vergoedt Corona Direct?

  Wij bieden zowel eigenaren als huurders een inboedelverzekering aan. Hieronder zie je in een notendop welke bedragen we uitkeren bij een schadegeval.

  • Vergoeding tot € 8.778,64 per voorwerp
  • Vergoeding tot € 5.267,19 voor het geheel van de juwelen die deel uitmaken van de verzekerde inhoud en niet in een brandkast zijn opgesloten
  • Vergoeding tot € 1.755,73 voor het geheel van waarden (zoals cash geld en documenten)

  Heb je nog vragen over de inboedelverzekering of de woningverzekering in het algemeen? We horen het graag!

  Interesse in onze woningverzekering?

  Wij verzekeren je per m³

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder