Vrouw die sneeuw ruimt

Wat moet je naast sneeuw nog ruimen op je stoep?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Veel mensen weten dat je in de winter je stoep sneeuwvrij moet houden, maar zijn er nog meer verplichtingen rond je stoep? Hoe zit het met onkruid? En wat als iemand afval achterlaat op je stoep? We deden onderzoek naar wat je moet in orde brengen op je stoep.

Moet je onkruid verwijderen?

Jij bent verantwoordelijk om de stoep voor je woning proper te houden. Dat houdt ook in dat je onkruid moet verwijderen. Niet iedere gemeente is hier even streng op, maar in sommige gemeentes krijg je een waarschuwing gevolgd door een boete. Pesticiden gebruiken is verboden, dus haal je patattenmesje maar boven.

Wat te doen met afval?

Belanden er wel eens een blikje of sigarettenpeuken op je stoep? Ook al is het afval niet van jou, toch verwacht de gemeente dat je afval van je stoep verwijdert. Gaat het om veel afval, dan kan je de veegdiensten inlichten om langs te komen.

Vrouw die afval opraapt

Wie is verantwoordelijk voor hondenpoep?

Wie gaat wandelen met zijn hond, moet zijn uitwerpselen in een zakje opruimen. Merk je toch dat er regelmatig een “cadeautje” op je stoep ligt, dan kan je in bepaalde steden zoals Brugge affiches aanvragen om mensen te sensibiliseren.

Wat als er een tegel stuk is?

Een uitstekende tegel kan gevaarlijk zijn voor voetgangers. Meld dit daarom aan de dienst wegenwerken van je gemeente zodat ze je stoep kunnen herstellen. Als er toch iemand struikelt, kan die de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade.

Wat als er sneeuw ligt?

Zoals de meeste mensen weten, moet je bij sneeuw en ijs je stoep leeg maken zodat er geen voorbijgangers kunnen uitglijden. Hierbij moet duidelijk zijn dat je een inspanning hebt gedaan. Als er iemand uitglijdt over je stoep, kan hij je namelijk aansprakelijk stellen voor de schade. In dat geval zal je familiale verzekering tussenbeide komen.

Heb jij de beste familiale verzekering?

Ontdek hoeveel je kan besparen

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder