Wat moet je weten voor je een speed pedelec koopt?

Man op de fiets

Wat moet je weten voor je een speed pedelec koopt?

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

De elektrische fiets en speed pedelec worden alsmaar populairdere voertuigen. Zeker nu de benzineprijzen zo hoog zijn, bieden e-bikes, speed pedelecs, gemotoriseerde fietsen, elektrische steps, enzoverder een mooi alternatief. Welke verkeersregels moet je volgen met een e-bike of speed pedelec? Moet je een helm dragen? Welke verzekering komt tussen bij een ongeval? We brengen je graag meer duidelijkheid.

Regels rond de elektrische fiets

Laat ons eerst de verschillen ophelderen tussen drie soorten fietsen: de elektrische fiets (of e-bike), de gemotoriseerde fiets en de speed pedelec. Een elektrische fiets heeft een vermogen van maximaal 250 Watt en kan tot 25 km per uur optrekken. Je moet nog steeds zelf meetrappen om de aandrijfkracht gaande te houden. Het is niet wettelijk verplicht van een helm te dragen, er is geen wettelijke minimumleeftijd en er is geen rijbewijs vereist. Je volgt gewoon de verkeersregels van de gewone fietsen.

Regels rond de gemotoriseerde fiets

Bij een gemotoriseerde fiets kan je meetrappen om de motor gaande te houden, maar je kan ook een model kopen waarbij de motor eveneens kan werken zonder dat je meetrapt. Een gemotoriseerde fiets heeft een vermogen tot 1.000 Watt en je kan net als bij de e-bike een maximale snelheid van 25 km/u halen.

Twee verschillen ten opzichte van een e-bike is dat je minstens 16 jaar oud moet zijn en steeds een certificaat van overeenstemming (COC) bij je moet dragen. Dit certificaat toont aan dat je fiets voldoet aan de Europese technische voorschriften. Je kan dit verkrijgen bij de aankoop van de gemotoriseerde fiets. Goed om weten: je hebt geen rijbewijs nodig om met een gemotoriseerde fiets rond te rijden.

Regels rond de speed pedelec

Ten slotte hebben we nog de speed pedelec. Dit is opnieuw een fiets waarbij je modellen hebt waarbij je zelf moet meetrappen (trapondersteuning) en modellen waarbij je ook de motor kan gebruiken zonder dat je trapt. Een speed pedelec heeft een vermogen van 4.000 Watt en kan je aan 45 km/u vervoeren. Je moet opnieuw minstens 16 jaar oud zijn.

In tegenstelling tot de gemotoriseerde fiets, is er bij de speed pedelec de verplichting van een (brom)fietshelm te dragen. Je moet ook over een rijbewijs type AM of B beschikken. Verder is het COC certificaat verplicht en moet je het voertuig inschrijven bij DIV om een nummerplaat te verkrijgen. In het verkeer volg je de regels van bromfietsen.

Hoe zit het met de verzekeringen?

Als verzekeraar brengen we graag meer duidelijkheid over welke verzekering tussenkomt wanneer je met je voertuig een ongeval voorhebt. Bij Corona Direct worden ongelukjes met de elektrische fiets en de gemotoriseerde fiets gedekt door de familiale verzekering.

Bij de speed pedelec maken we het onderscheid tussen speed pedelecs die enkel met trapondersteuning werken en speed pedelecs waarbij de motor ook zonder te trappen functioneert. In het eerste geval kan je bij Corona Direct aanspraak maken op jouw familiale verzekering -als je die hebt- en in het tweede geval op de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering die je verplicht moest afsluiten.

En hoe zit het met alternatieve gemotoriseerde voertuigen zoals de monowheel, elektrische step, segway, hoverboard en elektrische rolstoel? Als de snelheid van deze voertuigen beperkt is tot maximaal 25 km/u, zal de familiale verzekering van toepassing zijn. Kan je er tot 45 km/u mee, dan ben je verplicht de BA motorrijtuigen af te sluiten.

Verzekeringen kunnen soms complex overkomen. Daarom willen we bij Corona Direct zoveel mogelijk duidelijkheid brengen. Kleine lettertjes, daar houden we niet van. Neem zeker een kijkje naar ons verzekeringsalfabet waar we veelvoorkomende en complexere termen in klare taal aan je uitleggen!

Heb jij nog geen familiale verzekering?

Waarvoor dient het eigenlijk?

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder