Koppel tussen verhuisdozen

Wat te doen bij een verhuis: jouw verhuischecklist

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Een verhuis kan best chaotisch verlopen en voor wat stress zorgen. Vaak gaat het ook gepaard met een grote opruimactie. Adem rustig in en uit, want met deze verhuischecklist heb je alles onder controle.

De voorbereiding

 • Wanneer is het D-Day?
  Zet je verhuisdatum vast. Als je verhuist op vrijdag kan je in het weekend rustig uitpakken. Als je verhuist op een werkdag, kan je met je werk regelen dat je die dag vrijaf neemt (klein verlet).
   
 • Meten is weten!
  Ga langs in je nieuwe woning en haal je meetlint boven. Zo kan je puzzelen waar je meubels zullen passen in je nieuwe thuis. Denk bij grote meubels zoals je zetel na hoe je die binnen zal krijgen. Misschien is het nodig om een raam te gebruiken of verhuislift te regelen. Kijk ook waar de aansluitpunten zijn voor je tv etc.
   
 • Less is more
  Misschien heb je gemerkt dat niet al je meubels in de nieuwe woning passen. Neem mooie foto’s en verkoop ze op tweedehandssites. Dit is ook het moment om oude spullen die je niet wilt meenemen een tweede leven te geven in de kringloopwinkel.
   
 • Wat ik zelf doe, doe ik beter?
  Beslis of je zelf al je spullen gaat verhuizen of een verhuiswagen huurt. Bekijk al verschillende prijzen en maak een keuze. Als een verhuisbedrijf je helpt, kijk dan goed het contract na en controleer de datum en afgesproken prijs. Haal ook verhuisdozen in huis.
   
 • Waar zijn die handjes?
  Kan je alleen/met je gezin verhuizen of is het nodig om familie of vrienden op te trommelen? Laat hen dan nu alvast iets weten zodat ze hun agenda vrij houden. Kijk ook na of je parkingruimte hebt voor je woning. Eventueel moet je parkeerborden regelen met je gemeente om de plaats vrij te houden voor je verhuiswagen.
   
 • Schreeuw het van de daken
  Denk eraan om verschillende instanties te informeren dat je verhuist: je nieuwe gemeente (!), je bank, je werk, je internet – en tvleverancier, je elektriciteit- en gasleverancier, je waterbedrijf, de belastingdienst, je huis-en tandarts, je familie en vrienden. Pas je adres ook aan voor al je abonnementen en laat je brand- en inboedelverzekering overzetten naar je nieuwe woning. Ten slotte moet je nog het adres van je gechipte hond of kat wijzigen. Wist je dat je bij de Verhuisdienst van bpost je adres kan laten wijzigen?
   
 • Wie past op mijn kinderen of huisdier?
  Tijdens de verhuis ook nog eens op je peuter passen, is niet ideaal. Laat hem even bij de grootouders verblijven. Ook als je honden, katten of andere huisdieren hebt, breng je ze de dag van je verhuis best onder bij een vriend of familielid. Ga na wie dit voor je kan regelen.
   
 • De koelkast leegeten
  Denk tactisch na over je aankopen in de weken voor je verhuis. Probeer je diepvries en koelkast zoveel mogelijk leeg te eten zodat je dit niet moet verhuizen. Minstens één dag voor je verhuis, poets je je lege koelkast en laat je hem ontdooien.

De inpakdagen

 • Haal de schroevendraaier boven
  Niet alle meubels kunnen in één stuk verhuisd worden, dus je zal sommige meubels uiteen moeten halen. Zorg dat je al het nodige gereedschap in huis hebt om dit klusje vlot te klaren. Je kan de meubelstukken in dekens wikkelen om ze te beschermen.
   
 • Labels, labels, labels
  Zet een leuk muziekje op en steek je spullen in dozen. Plak dan op iedere doos een label waarop staat wat er ongeveer in zit en naar welke ruimte het moet. Gebruik genoeg handdoeken of krantenpapier voor breekbare of scherpe voorwerpen. Maak luchtgaten in de dozen als je kleine planten inpakt.
   
 • Ingewikkeld? Neem een foto.
  Als de bedrading van je modem en tv voor jou een mysterie zijn, neem dan een aantal duidelijk foto’s voor je de draden uittrekt en de apparaten inpakt. Leg altijd zwaardere items onderaan de doos en lichtere er bovenop.
   
 • Controleer de meterstand
  Noteer wat je laatste meterstand is zodat je dit kan doorgeven aan de elektriciteitsleverancier. Neem eventueel een foto zodat er geen discussie is.
   
 • De laatste stap… poetsen
  Als laatste pak je je kuisgerief in, want dit heb je nog nodig eens je woning leeg is. Denk maar aan de stofzuiger, vodjes, spray voor de ramen… Zet de verwarming uit, kijk alle ruimtes nog eens na en geef de sleutel(s) terug af aan de huisbaas.

De verhuis zelf

 • Houd de deur open
  Blokkeer de deur met een stukje hout zodat je deze niet altijd open en dicht moet doen. Zet elke doos al meteen in de ruimte waarin hij thuishoort.
   
 • Rustig uitpakken
  Begin bij het uitpakken eerst bij de zaken die je snel nodig hebt zoals je bed en je toiletspullen. De andere zaken kan je de komende dagen nog op je gemak uitpakken. Eventueel kan je eerst de muren nog in jouw stijl verven voor je je installeert.
   
 • Controleer het sanitair en de installaties
  Kijk nog eens na of het sanitair overal goed werkt en geef de meterstand van je nieuwe (en oude) woning binnen de 5 werkdagen door aan je leverancier. Laat je koelkast en diepvries nog een dag staan voor je ze weer opstart.
   
 • Geef je auto en motor aan
  Heb je een eigen vervoersmiddel? Ga dan langs bij het politiekantoor van je gemeente en wijzig het adres voor je auto en/of motor.
   
 • Hallo buren!
  Rust een paar dagen uit van je inspanningen en ga dan hallo zeggen aan je buren. En natuurlijk kan je ook housewarmingfeestje regelen om je vrienden en familie je nieuwe woning te tonen.

Verhuis je naar een huurwoning?

Ontdek onze brandverzekering voor huurders

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder