Gezin dat thuis in de zetel zit

Werken, onderwijs en winkelen op afstand. Hoe ziet ons dagelijks leven er morgen uit?

Nevert Degirmenci

Nevert Degirmenci |

3 min. leestijd |

Wonen en familie

Telewerken, leren op afstand en online winkelen, de “lockdown” heeft onze dagelijkse gewoontes overhoop gegooid. Activiteiten waarvoor we ons moesten verplaatsen doen we nu van thuis. Deze nieuwe gewoontes die we ons door de crisis in speltempo hebben aangeleerd, wijzigen misschien ook ons dagelijks leven in het post-corona tijdperk. De moderne technologieën maken een afstandseconomie mogelijk, en onze mobiliteit zal verminderen tot de essentiële verplaatsingen.

Onze verblijfplaats is het zenuwcentrum geworden van de meeste activiteiten van ons dagelijks leven. Een op vijf Belgen werkten al regelmatig van thuis, ongeacht de sector of de grootte van de onderneming. Van de ene dag op de andere zijn we overgeschakeld naar 100% thuiswerken. Het onderwijs op afstand verplicht de ouders om gedeeltelijk de rol van onderwijzer op zich te nemen. En het online winkelen, vooral in de modesector, is de laatste weken bijna ontploft. Het lijkt er sterk op dat we deze nieuwe gewoontes straks na de crisis zullen blijven aanhouden.

Telewerken is de nieuwe norm

We snakken er naar om weer naar kantoor te kunnen gaan, maar de meesten eerder uit sociale overwegingen dan voor het werk. We missen vooral het fysieke contact met onze collega’s. Maar tegelijk willen we allen maar al te graag af van de dagelijkse files of van de verplaatsingen van en naar het werk met het openbaar vervoer.

We zullen waarschijnlijk naar een tussenweg zoeken en bij elkaar komen om te werken wanneer het echt nodig is. Een alternatieve oplossing zijn de co-working ruimtes dichter bij huis, de zogenaamde “hubs”. We hebben er voldoende sociale contacten en we vermijden de files en verplaatsingen met het openbaar vervoer. Bedrijven die er voor kiezen om werknemers maar een dag of twee per week naar kantoor te laten komen, kunnen tijdens die dagen meer investeren in het sociale, in de bedrijfscultuur.

Onderwijs op afstand

Ook onze kinderen zijn ongeduldig en willen terug naar school omdat ook zij de sociale contacten missen. Ze willen eerder hun vrienden dan het klaslokaal terugzien. Naast onderwijs heeft de school vandaag andere functies zoals sociaal contact en geborgenheid en het geeft de ouders de gemoedsrust dat hun kinderen veilig zijn. De school van morgen zal misschien een andere vorm aannemen. Onze kinderen gaan dan naar school voor sociale contacten en voor praktijk- en labolessen in aanwezigheid van een leerkracht. Maar het onderwijs op zich kan volgens onderwijsdeskundigen gemakkelijk van op afstand.

Anders gaan winkelen

Door de crisis is het online winkelen meer dan ooit ingeburgerd, en het lijkt er op dat deze tendens niet zal verdwijnen. Door de veiligheidsvoorschriften is het vaak lang wachten in de file wat voor velen aanleiding zal zijn om voortaan online te shoppen. Dat is een hele uitdaging voor de winkeliers die zich zullen moeten heruitvinden om van het winkelen een beleving te maken. Winkelen moet meer “fun” worden, het kunnen proeven of persoonlijk advies worden des te belangrijker.

Technologie zal een belangrijke rol spelen in onze toekomstige manier van werken en in ons dagelijks leven, ook voor onze mobiliteit en vooral voor het gebruik van de wagen. Kijk vooruit in de toekomst en kies voor een kilometerverzekering. Dan betaal je alleen voor de kilometers die je echt rijdt.

Bron : VRT

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek het bedrag dat je kan besparen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder