4 op 10 bestuurders gebruiken wagen minder vaak voor courante verplaatsingen sinds COVID-19-crisis

6 min. leestijd

Telewerk en stijgende brandstofprijzen meest aangehaalde redenen

Brussel, 24 januari 2022 – De auto blijft bij 40 procent van de Belgen sinds de COVID-19-crisis vaker in de garage of op de oprit staan. Dat is de conclusie van een onderzoek dat verzekeraar Corona Direct Verzekeringen door iVOX liet uitvoeren bij 1.000 Belgen. Een grote groep kiest andere vervoermiddelen voor courante verplaatsingen of blijft vaker thuis door het telewerken, dat als de voornaamste factor voor deze wijziging in mobiliteitsbehoeften naar voor geschoven wordt. “Tegelijk zien we dat nog maar 9% van de bestuurders sinds de COVID-19-crisis is overgestapt naar een voordeligere verzekeringspolis, die meer rekening houdt met hun veranderend autogebruik”, zegt Els Blaton, CEO van Corona Direct.

Brandstofprijzen even belangrijke factor als telewerk

De pandemie heeft in ons land voor meer dan de helft van de bestuurders een shift in het gebruik van de wagen met zich meegebracht. Dat blijkt uit het onderzoek* dat Corona Direct door iVOX liet uitvoeren. 11 procent van de Belgische bestuurders stapt sinds maart 2020 vaker in de auto. Maar zo’n 4 op 10 gebruiken hun vierwieler net minder vaak. 31 procent geeft aan zich over het algemeen minder te verplaatsen, 9 procent opteert vaker voor een alternatief vervoermiddel.

De oorzaken voor het minder gebruiken van de wagen bij 4 op de 10 Belgen sluiten in eerste instantie bij de COVID-19-crisis aan. Voor 38 procent is het telewerken een factor waarom ze zich minder met de wagen verplaatsen. Toch geeft intussen ook al 36 procent aan dat ze de auto minder vaak gebruiken omdat de brandstofprijzen al een tijdje in stijgende lijn gaan. De gezondheid (23%), een andere job (14%), bezorgdheid om het klimaat (11%) en verhuizingen (11%) zijn andere redenen waarom minder vaak de wagen genomen wordt.

Fiets in Vlaanderen, openbaar vervoer in Wallonië 

De populairste alternatieven voor de auto, die sinds de COVID-19-crisis dus vaker aan bod komen, verschillen enorm per taalgroep. Voor Nederlandstaligen is de (elektrische) fiets met 78 procent veruit het populairste alternatief voor de auto. Bijna 2 op 3 Franstalige bestuurders nemen dan weer het openbaar vervoer als ze hun wagen laten staan. 38 procent van de Belgen zegt ook vaker een korte afstand te voet af te leggen.

De populariteit van de wagen als vervoermiddel slinkt klaarblijkelijk. Zo geeft de helft van de bestuurders aan dat ze minder vaak de wagen nemen voor kortere afstanden. Meer dan 1 op 3 is in het algemeen terughoudender om de auto te gebruiken en 46 procent staat meer stil bij de impact van autorijden op het milieu.

Corona Direct Verzekeringen luistert voortdurend naar de feedback en de veranderende behoeften van haar klanten en paste hun autoverzekering aan door het aandeel van de variabele premie per gereden kilometer ten opzichte van de eigen geschatte kilometers nog meer te laten doorwegen. “Het ‘pay as you use’-model dat wij al lange tijd hanteren, dat breekt met de traditionele autoverzekeringen, is vandaag relevanter dan ooit. Het is een correct en transparant model waarbij je alleen je verzekering betaalt voor de kilometers die je rijdt. Wij keren het verschil terug uit als onze klanten minder rijden dan ze vooraf hadden geschat. Minder rijden, betekent bij Corona Direct Verzekeringen dus ook automatisch besparen op je autoverzekering, een principe waar we prat op gaan”, besluit Els Blaton. In 2021 betaalde Corona Direct in totaal 2.444.580 euro terug aan haar klanten.

*In opdracht van Corona Direct voerde iVOX begin januari 2022 een onderzoek uit bij 1.000 Belgen. Bij de 89% daarvan die in het bezit is van een rijbewijs, polste iVOX naar het gebruik van een wagen voor courante verplaatsingen sinds de COVID-19-crisis. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Over Corona Direct Verzekeringen

In 1974 werd Corona Direct Verzekeringen de eerste directe verzekeraar in België en die jarenlange ervaring leidt ook vandaag nog tot de beste service. Doordat alles via één centraal kantoor verloopt, gaat verzekeren niet alleen veel sneller en eenvoudiger, maar liggen de kosten ook lager en dat vertaalt zich automatisch in goedkopere verzekeringspremies. Met de autoverzekering per kilometer realiseerde Corona Direct Verzekeringen een Belgische primeur en die polis groeide uit tot hét stokpaardje. Daarnaast biedt Corona Direct Verzekeringen alle basisverzekeringen en een interessante hondenverzekering. Als filiaal van Belfius Insurance is Corona Direct Verzekeringen een uiterst betrouwbare partner.

Perscontacten:

Karel Byloos

Corona Direct Verzekeringen

+32 497 400 096

www.coronadirect.be

Ulrike Pommée

Belfius Bank en Verzekeringen

+32 495 18 35 17

www.belfius.be

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder