Instagrammer en haar hond die een selfie nemen

Bijna één op drie verwelkomde nieuw huisdier sinds COVID-19

6 min. leestijd

Brussel, 30 september 2021 - Maandag 4 oktober is het opnieuw Werelddierendag. Naar aanleiding daarvan bevroeg iVOX in opdracht van Corona Direct Verzekeringen 1.000 huisdiereigenaars*. Sinds het begin van de pandemie anderhalf jaar geleden, kocht of adopteerde 31% van hen een (nieuw) huisdier. Opvallend is dat het vooral -34-jarigen zijn die (extra) gezelschap in huis haalden.

(Extra) huisdier vooral populair bij -34-jarigen

De hond mag dan wel a man’s best friend zijn, toch zijn katten de populairste huisdieren in ons land. Zes op de tien (59%) bevraagden heeft een kat; de hond volgt op de tweede plaats met 46%. De top vijf van de populairste huisdieren wordt afgesloten door vissen (14%), vogels (10%) en konijnen (9%). Waar de meeste huisdieren min of meer gelijk verdeeld zijn over mannelijke en vrouwelijke baasjes, zijn het toch vooral vrouwen (64%) die een kat in huis halen (vs. 53% mannen). Meestal hebben huisdiereigenaars één huisdier (40%), maar één op vijf (22%) heeft er twee en 26% heeft er zelfs meer dan drie.

Sinds het begin van de pandemie in ons land in maart 2020, besloot 31% van de bevraagden een (extra) huisdier te kopen of te adopteren. Katten staan opnieuw op nummer één (13% van de huisdiereigenaars). Een hond (10%), konijn (3%), vogel (3%) en hamster (1%) sluiten de top vijf af. Opvallend is dat het vooral -34-jarigen zijn die een (extra) huisdier verwelkomden: kat (18% van de -34-jarigen), hond (15%) en konijn (6%).

6% van de huisdiereigenaars hoeft zijn huisdier overdag ook niet te missen en mag die mee naar het werk nemen.

1 op 5 huisdiereigenaars was niet voorbereid op hoge kosten

Een huisdier betekent niet alleen extra liefde en ontspanning, maar brengt ook heel wat extra kosten met zich mee. Jaarlijks geven Belgische gezinnen zo’n 1,3 miljard euro uit aan hun huisdieren en de dierenarts, zo berekende de FOD Economie (2016). De meest voorkomende aanleiding voor een bezoek aan de dierenarts blijkt vaccinatie. Dat bevestigt meer dan de helft van de bevraagden (53%). Maar daarnaast gaan ze ook langs bij de dierenarts voor controle (50%), ziekte (29%), een ontsteking (17%) of een ongeval (7%). De COVID-19-crisis zorgde er gelukkig niet voor dat huisdiereigenaars vaker dan anders langs moesten bij de dierenarts. 81% ging in 2020 even vaak naar de dierenarts als voorheen. 13% ging minder vaak, een kleine 6% moest vaker gaan.

In totaal geeft bijna één op vijf (18%) van de huisdiereigenaars aan dat het hebben van een huisdier duurder is dan ze initieel verwacht hadden. Doorgaans zijn vooral honden duurder. 25% van deze baasjes betaalde in 2020 meer dan 300 euro aan dierenartskosten, tegenover slechts 16% bij de kattenbaasjes.

Hondenverzekering in opmars

Om onverwachte kosten voor hun hond op te vangen, denken meer en meer Belgen aan een hondenverzekering. “We zien een duidelijke link met de COVID-19-pandemie”, zegt Els Blaton, CEO van Corona Direct Verzekeringen. “Tussen 1 maart 2020 en september 2021 steeg het aantal offerteaanvragen met 82% in vergelijking met het half jaar vóór de start van de pandemie. Kijken we naar het aantal effectief afgesloten verzekeringen, zien we in 2020 een stijging van 36% in vergelijking met 2019. ” 

Met de hondenverzekering wil Corona Direct een brede dekking bieden aan een correcte prijs. Zowel het ras als de leeftijd worden in acht genomen alvorens een prijs te bepalen. Al vanaf 120 euro per jaar kan zo’n verzekering afgesloten worden. Afhankelijk van de formule wordt dan tot 3.500 euro aan dierenarts- en behandelingskosten terugbetaald. “Instappen kan wel op elke leeftijd, maar het is het interessantst om de hond al van jongs af aan te verzekeren. De meeste honden (53%) worden in hun eerste levensjaar al verzekerd”, raadt Els Blaton aan. 

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Corona Direct Verzekeringen, van 16 september tot 21 september 2021 bij 1000 Belgische huisdiereigenaars representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 huisdiereigenaars bedraagt 3,02%.

Over Corona Direct Verzekeringen

In 1974 werd Corona Direct Verzekeringen de eerste directe verzekeraar in België en die jarenlange ervaring leidt ook vandaag nog tot de beste service. Doordat alles via één centraal kantoor verloopt, gaat verzekeren niet alleen veel sneller en eenvoudiger, maar liggen de kosten ook lager en dat vertaalt zich automatisch in goedkopere verzekeringspremies. Met de autoverzekering per kilometer realiseerde Corona Direct Verzekeringen een Belgische primeur en die polis groeide uit tot hét stokpaardje. Daarnaast biedt Corona Direct Verzekeringen alle basisverzekeringen en een interessante hondenverzekering. Als filiaal van Belfius Insurance is Corona Direct Verzekeringen een uiterst betrouwbare partner.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder