Verzekeringsalfabet

Corona Direct maakt verzekeringen voor iedereen begrijpelijk met lancering verzekeringsalfabet

6 min. leestijd

Het verzekeringsalfabet geeft heldere uitleg voor typische verzekeringstermen

Brussel, 25 augustus 2022 – De directe verzekeraar Corona Direct stelt vandaag haar verzekeringsalfabet voor. Via het verzekeringsalfabet wil de Belgische verzekeraar de meest voorkomende verzekeringstermen duidelijk uitleggen. Op die manier ontdekken verzekeringnemers dat verzekeringen niet moeilijk hoeven te zijn. Met voldoende en duidelijke informatie kunnen ze transparanter en eenvoudiger verzekeringen afsluiten. Eerder onderzoek van Corona Direct Verzekeringen toonde aan dat dit geen overbodige luxe is, aangezien de verzekeringskennis van Belgen eerder beperkt is.

Om verzekeringen nog transparanter en duidelijker te maken, heeft Corona Direct vaak voorkomende en moeilijkere verzekeringsbegrippen opgelijst in haar verzekeringsalfabet. Elke term wordt in gewone mensentaal omschreven, zodat deze voor iedereen begrijpelijk is.

 

Verzekeringskennis opkrikken

Eén Belg op vier kent het begrip ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ niet, bleek uit eerder onderzoek[1] van Corona Direct. Tegelijk is 75% van de Belgen niet op de hoogte dat een brand- en woningverzekering eigenlijk hetzelfde is. Het verzekeringsalfabet zorgt ervoor dat Belgen hun verzekeringskennis nu kunnen bijschaven en makkelijk termen die ze niet kennen of begrijpen kunnen opzoeken. Zo valt bij de term ‘brandverzekering’ in het alfabet heel duidelijk te lezen dat deze ook woning- of woonverzekering wordt genoemd. De drie gangbare benamingen verwijzen telkens naar een verzekering die de waarde van jouw huis en jouw inboedel beschermt en je aansprakelijkheid dekt wanneer andere personen schade lijden bij bijvoorbeeld een brand in de woning.

 

Andere veelgebruikte termen die een heldere toelichting krijgen, zijn:

  • Franchise: De franchise of vrijstelling is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval waarvoor je aansprakelijk bent. Hoeveel dit is, staat vermeld in de bijzondere voorwaarden van het contract van je verzekering.
  • Groene kaart: De verzekeringskaart heette vroeger de groene kaart. Dit is het officiële bewijs dat je in de landen die vermeld staan op de kaart verzekerd bent voor schade die je met jouw voertuig kan veroorzaken aan derden. De verzekeringskaart is zo goed als hetzelfde in heel Europa, zodat de kaart overal leesbaar en bruikbaar is.

 

Klare taal

Corona Direct Verzekeringen stelt vast dat meer mensen steeds vaker hun offerte voor verzekeringspolissen online opvragen en afsluiten. “Correcte en volledige informatie is daarbij van cruciaal belang”, aldus Els Blaton, CEO bij Corona Direct Verzekeringen. “Via ons verzekeringsalfabet kan iedereen termen die ze niet meteen begrijpen makkelijk opzoeken en hun betekenis achterhalen. Door klare taal te spreken willen we ons steentje bijdragen aan de verdere vereenvoudiging van verzekeringen. Zo beschikt de geïnteresseerde steeds over alle relevante informatie wanneer hij of zij meer wil weten over verzekeringspolissen, en dit op een eenvoudige manier.”

 

Ontdek het volledige verzekeringsalfabet van Corona Direct Verzekeringen hier.

[1] Kwantitatief onderzoek via internet bij 1.016 Belgen, representatief voor de Belgische bevolking van 18-64 jaar (waaronder niet uitsluitend huis- en auto-eigenaars). Foutenmarge: +/- 3,1%. Het onderzoek werd afgenomen tussen 25 september en 1 oktober 2020.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder