Meer dan vier op tien Belgen deden al een beroep op hun autoverzekering
Machelen, 22 maart 2021 – Hoe vaak hebben we een verzekering effectief nodig? Directe verzekeraar Corona Direct liet een onderzoek uitvoeren bij meer dan 1.000 Belgen* en kwam tot de conclusie dat 42% van de verzekerden op een gegeven moment al een beroep moesten doen op hun autoverzekering. Voor de woningverzekering gaat dit om bijna één Belg op vier.
Van 22 tot 28 maart is het ook de ‘Week van het Geld’ – het uitgelezen moment om de eigen uitgaven onder de loep te nemen. Maar liefst 77% van de Belgen heeft vijf of meer verzekeringen lopen. De auto- en woningverzekering zijn de populairste. In België is een autoverzekering an sich niet verplicht, maar een burgerlijke aansprakelijkheid voor de auto wel. Een woningverzekering is dan weer verplicht voor huurders in het Waalse en Vlaamse Gewest en voor huiseigenaars soms in combinatie met een hypothecair krediet. Verzekeringen zorgen voor gemoedsrust omdat ze eventuele schade dekken als het een keertje fout gaat. Maar hoe vaak doen verzekerden nu eigenlijk effectief een beroep op hun verzekering?
24% van de Belgen had woningverzekering ooit nodig
88% van de Belgen geeft aan over een woningverzekering te beschikken. 69% is eigenaar van de woning en 31% huurt. Ongeveer drie kwart van de Belgen woont in een huis. Eén op vier in een appartement. Dat een woningverzekering hetzelfde is als een brandverzekering, weet 75% van de bevraagden niet. Anders dan het synoniem doet vermoeden, dekt de verzekering meer dan enkel brandschade. Er kan ook een beroep op gedaan worden bij stormschade, water- of elektriciteitsschade, vandalisme… 24% van de Belgen, of bijna één op vier, zegt al eens nood gehad te hebben aan die verzekering. 2% weet het niet zeker. In Vlaanderen deed al 28% eens een aangifte voor zijn of haar woningverzekering, in Wallonië ligt dit op 19% en in Brussel op 22%.
Autoverzekering komt vaakst van pas in Brussel
Naast de woningverzekering heeft ook 84% van de Belgen een autoverzekering en die kwam gevoelig vaker van pas. Maar liefst 42% van de verzekerden gaf aan die al te hebben moeten inroepen. Meer dan vier op tien Belgen hebben dus wel eens (blik)schade aan een andere wagen toegebracht en hun verzekering hiervoor ingeschakeld. Voor inwoners van Brussel stijgt dit percentage zelfs tot 49%. In Wallonië ligt het op 43%, in Vlaanderen op 40%.
“Het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over wat je verzekeringen precies dekken”, zegt Els Blaton, CEO bij verzekeraar Corona Direct. “Het zou zonde zijn om een verzekering te hebben en er geen beroep op te doen wanneer ze van pas komt. Duidelijkheid en transparantie zijn daarom een absolute must, zeker in tijden waarin we zien dat het zelfstandig online afsluiten van polissen aan belang wint.”
*Kwantitatief onderzoek via internet bij 1.016 Belgen, representatief voor de Belgische bevolking van 18-64 jaar (waaronder niet uitsluitend huis- en auto-eigenaars). Foutenmarge: +/- 3,1%. Het onderzoek werd afgenomen tussen 25 september en 1 oktober 2020.
Over Corona Direct Verzekeringen
In 1974 werd Corona Direct Verzekeringen de eerste directe verzekeraar in België en die jarenlange ervaring leidt ook vandaag nog tot de beste service. Doordat alles via één centraal kantoor verloopt, gaat verzekeren niet alleen veel sneller en eenvoudiger, maar liggen de kosten ook lager en dat vertaalt zich automatisch in goedkopere verzekeringspremies. Met de autoverzekering per kilometer realiseerde Corona Direct Verzekeringen een Belgische primeur en die polis groeide uit tot hét stokpaardje. Daarnaast biedt Corona Direct Verzekeringen alle basisverzekeringen en een interessante hondenverzekering. Als filiaal van Belfius Insurance is Corona Direct Verzekeringen een uiterst betrouwbare partner.