Bonus-Malus

Bonus-Malus

De bonus-malus of het bonus-malussysteem is een term uit de autoverzekering. Het basisprincipe is dat 'goede rijders' worden beloond en ‘slechte rijders’ gestraft. In het Latijn betekent bonus ‘goed’, en malus ‘slecht’.

Ben je een voorzichtige bestuurder? Dan krijg je een beloning van je verzekeraar en daalt je verzekeringspremie. Veroorzaak je een ongeval, dan wordt je daarvoor “gestraft” en stijgt je premie. De bonus malus wordt weergegeven op een schaal van 0, voor een voorzichtige bestuurder, tot 22, voor een brokkenmaker. Neem je voor een eerste keer een autoverzekering, dan start je op 11.

Bij Corona Direct vinden we dit ingewikkeld en niet transparant, omdat elke verzekeringsmaatschappij vrij is om een eigen bonus-malus schaal te gebruiken. Op die manier weet jij niet echt wat je situatie is en kan je onmogelijk op een objectieve manier vergelijken. Wij geloven ook dat mensen kunnen veranderen. Iemand die pakweg 10 jaar geleden wat pech had en enkele ongevallen na elkaar heeft veroorzaakt, moet daar niet jaar na jaar voor gestraft worden met een duurdere premie.

Wij vinden het correcter om je premie te berekenen op basis van het aantal jaren rijervaring en het aantal ongevallen gedurende de laatste 5 jaar. De ongevallen die je 10 jaar geleden had, doen er niet meer toe. Daarnaast hebben ook het vermogen van je wagen, je leeftijd en je woonplaats een invloed op je verzekeringspremie. En veroorzaak je geen ongevallen, dan daalt bij ons ook je premie elk jaar. Na vijf jaar zonder ongeval krijg je zelfs een Joker.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder