Evenredigheidsregel

Evenredigheidsregel (woningverzekering)

Bij een schadegeval zal de verzekeringsmaatschappij nagaan voor welke waarde je je woning en inboedel had verzekerd. Als blijkt dat de informatie die je over het verzekerde risico gaf, niet met de huidige situatie overeenkomt, dan ben je onderverzekerd. De verzekerde waarde ligt namelijk lager dan de werkelijke waarde. In dat geval wordt de evenredigheidsregel toegepast voor de berekening van de schadevergoeding.

De verzekeringsmaatschappij zal de vergoeding beperken volgens de verhouding tussen de betaalde premie en de premie die je had moeten betalen als ze correct ingelicht waren. Dit werkt zo: het bedrag van de schade x verzekerde waarde/werkelijke waarde = bedrag van schadevergoeding.

Voorbeeld:
Je verzekerde je woning voor een bedrag van € 400.000. Door een brandje heb je voor € 50.000 schade. Maar de expert stelt vast dat je huis een werkelijke waarde heeft van € 450.000. Bij het onderschrijven van de verzekering had je de waarde van je woning onderschat, of je hebt nadien werken uitgevoerd en bent vergeten om die waardeverhoging mee te delen aan je verzekeraar. In dat geval zal je verzekeraar je slechts € 44.444 betalen als schadevergoeding.

Die schadeberekening werd berekend als volgt.
€ 50.000 x € 400.000/€ 450.000 = € 44.444

Bij Corona Direct Verzekeringen hebben we dat probleem opgelost. Met onze woningverzekering per kubieke meter wordt via een 3D weergave van je woning een schatting van het volume gemaakt. Op basis van dit volume berekenen wij de waarde van je woning en je verzekeringspremie en krijg jij de garantie dat je nooit onderverzekerd kan zijn. Dit wil zeggen dat schade altijd voor 100% van de nieuwwaarde verzekerd is.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder