Franchise

Franchise

De franchise of vrijstelling is het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval waarvoor je aansprakelijk bent. Hoeveel dit is, staat vermeld in de bijzondere voorwaarden van het contract van je verzekering.

De vrijstelling wordt toegepast voor de autoverzekering, de woningverzekering, de familiale verzekering en de hondenverzekering. Dit moedigt je aan om voorzichtig te zijn en om zelf een deel van de verantwoordelijkheid te dragen.

Een voorbeeld: stel dat op je autoverzekering een franchise van € 250 van toepassing is. Na een ongeval wordt de schade geschat op € 1.500. Dan zal jouw verzekeraar € 1.500 - € 250 = € 1.250 vergoeden.

Voor een autoverzekering bestaan er verschillende soorten franchise:

 • Een vast bedrag
  De vrijstelling is een vast bedrag dat vastgelegd wordt bij het afsluiten van het contract (zoals in het voorbeeld hierboven)

 • Een percentage
  Het bedrag van de vrijstelling is een percentage van de verzekerde waarde van je wagen.
  De verzekerde waarde van je voertuig is inclusief opties en accessoires, maar exclusief BTW.

 • De Engelse vrijstelling (“vrijstelling per meeteenheid” of “0% franchise”)
  Je word pas vergoed als je een bepaalde limiet hebt overschreden. Voor een autoverzekering word je volledig vergoed als de geschatte herstellingen een bepaald vastgelegd bedrag overschrijden. Als je vrijstelling bijvoorbeeld 250 euro is en de schade wordt geschat op 1000 euro, dan krijg je 1000 euro terugbetaald. Als de schatting echter 200 euro is, dan word je niet vergoed.

 • Een variabel bedrag
  Bij sommige verzekeraars verlaagt de franchise na elk jaar zonder ongevallen.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder