Gebouw

Gebouw (woningverzekering)

Bij een woningverzekering komen de termen ‘verzekering van gebouw’ en ‘verzekering van inboedel’. Het gebouw is in principe de hele constructie van je woning, van de kelder tot het dak, maar ook je aanpalende tuinhuis of garage en alle onderdelen van je huis die vast zijn behoren tot het gebouw.

Met ‘vast’ bedoelen we de dingen die men zonder uitbreken kan verwijderen. Dus je ingebouwde badkamer en keuken, inclusief ingebouwde toestellen, meters en vaste verwarmingsinstallatie, behoren tot het gebouw. Ook omheiningen en afsluitingen (zelfs in de vorm van beplantingen), zonnepanelen, binnenplaatsen, terrassen, opritten en toegangen in bouwmaterialen behoren tot het gebouw. De tuin behoort niet tot het gebouw.

Je inboedel daarentegen bestaat uit alle losse spullen: je meubels, je kleding, tv en wifi-installatie en alle andere persoonlijke spullen. Dit noemen we ook wel de ‘roerende goederen’ voor privégebruik. Heb je ongewone dure of/en antieke bezittingen zoals juwelen, schilderijen, muziekinstrumenten, fotoapparaten en dergelijke, dan moet je dit aangeven bij je verzekeraar. Misschien moet je ze apart verzekeren.

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder