Man die tweedehandswagen controleert

Met deze tips ben je klaar om een tweedehandsauto te kopen

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Mobiliteit

Je droomt van een (nieuwe) auto: misschien een Alfa Romeo of een Land Rover. Als je niet voldoende budget hebt, is een tweedehandsauto kopen een goed alternatief. Maar wat is de gepaste prijs voor een tweedehandswagen, kies je best voor een particulier of een autodealer en waarop moet je letten bij de aankoop?

 Overname van een particulier of een autodealer?

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je tweedehandsauto in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland, aan te kopen. In dit artikel focussen we echter enkel op de aankoop van een tweedehandsauto in België.

Bij het kopen van een tweedehandsauto heb je de keuze tussen aankoop van een particulier, zoals een vriend of kennis van op het werk, of van een professionele autohandelaar. Het voordeel van een professionele handelaar is dat hij verplicht is je één jaar waarborg te geven, en je kan erop vertrouwen dat de wagen technisch in orde is. Hij is aansprakelijk voor verborgen gebreken. Het nadeel is dat je btw moet betalen en de prijs dus meestal 15 tot 20% hoger ligt.

Als je de wagen overneemt van iemand die je kent, kan je meer te weten komen over de geschiedenis van de auto. Waarom doet je vriend hem weg? Hoeveel kilometers zijn ermee gereden? Wanneer was het laatste onderhoud? De wagen is niet noodzakelijk technisch in orde en de verkoper mag zijn aansprakelijkheid voor verborgen gebreken in het contract uitsluiten. Je hebt geen waarborg, maar de prijs ligt veel lager.

Hoeveel kost een tweedehandsauto?

Zoals hierboven al vermeld zal de prijs van de auto afhangen van bij wie je hem koopt: een particulier of een autoverdeler. Verder hangt de prijs af van het model van de wagen. Op autogids.be kan je vergelijken voor welke prijs een specifiek model gemiddeld tweedehands wordt verkocht.

Eens je deze richtprijs in het achterhoofd hebt, moet je goed kijken in welke staat de auto is en hoeveel kilometers er op de teller staan. Inspecteer de wagen goed voor aankoop en vraag of er al ongevallen mee zijn gebeurd. Start de motor goed zonder dat hij opgewarmd is? Komt het chassisnummer overeen met de documenten? Bij overname van een particulier raden we een testrit aan.

Welke administratie moet in orde zijn?

Wanneer je een tweedehandswagen koopt, moet de verkoper je de volgende documenten geven:

  • De originele aankoopfactuur met naam, adres, btw-nummer van de handelaar en andere gegevens
  • Het roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’
  • Het keuringsattest van de tweedehandskeuring
  • Het gelijkvormigheidsattest
  • Het attest voor delpg-installatie, als de auto hiervan voorzien is
  • De CAR-PASS die de kilometerstand aangeeft

 Als je overtuigd bent, laat je bij een particulier een contract opstellen in twee exemplaren. Bij een autoverdeler zal je een factuur ontvangen. Nadat de verkoop afgerond is, moet je je nieuwe auto nog inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Daarna krijg je je inschrijvingsbewijs en nummerplaat.

Bron: Informatie van de Belgische overheid

Laat je tweedehandsauto verzekeren

Voor veel of weinig kilometers

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder