Hond in een kooit

Dierenasielen vol puppy’s door impulsaankopen tijdens lockdown

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Tijdens de vorige lockdown, zag het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren een grote piek in de aankoop van puppy’s. Maar veel mensen die toen een hond aankochten of adopteerden, brengen de hond nu ze weer minder tijd hebben naar een asiel. Verschillende asielen zitten nu vol puppy’s door deze impulsaankopen.

Dierenbescherming zag de bui al hangen

In juni merkte ook Dierenbescherming de grote populariteit van puppy’s. De organisatie waarschuwde dierenliefhebbers toen al voor de uitdagingen. Jonge honden moeten voor hun opvoeding goed gesocialiseerd worden en dus veel andere mensen en dieren ontmoeten. Met de huidige gezondheidsmaatregelen is dit moeilijk. Verder zijn vele hondenscholen toe, dus er ligt meer verantwoordelijkheid bij het baasje. Ten slotte, moeten mensen nog steeds tijd hebben voor hun hond wanneer ze terug naar de werkplek moeten en de kinderen op school zitten.

> Lees ook: Wat als je een hond wilt adopteren uit een asiel

Puppy’s van enkele maanden oud

Veel mensen die afleiding zochten tijdens de lockdown verzinnen nu excuses om hun hond bij een asiel achter te laten. Het gaat vaak om puppy’s die nog maar vier of zes maanden oud zijn. De eigenaar heeft de verantwoordelijkheden niet goed ingeschat of is nu weer aan het werk. Ook de opening van de scholen had een grote impact op het wegdoen van hondjes. De asielen roepen iedereen op om tien keer na te denken voor je een hond koopt.

Waarom een hond uit het asiel nemen?

Heb jij goed nagedacht over een hond in je gezin en ben je klaar om één in huis te nemen, overweeg dan om een hond uit het asiel te nemen. Op die manier doe je een goede daad want je geeft een achtergelaten hond het liefdevolle leven dat hij verdient. Zo komt er ook plaats voor andere honden die opvang nodig hebben.

De meeste asielen zorgen al voor de nodige vaccins en voeden de honden correct op. Je krijgt dus een gezonde, deels getrainde hond. Er is – helaas - ook genoeg keuze zodat je uit verschillende hondenrassen kan kiezen wat er het best bij je past. En een laatste voordeel is dat het je minder kost dan een hond te kopen bij een fokker.

Vrouw die een hond uit het asiel kust

Problemen rond medische kosten

Dierenasielen, zoals het asiel in Mechelen, merken op dat sommige dierenliefhebbers door de financiële gevolgen van de coronacrisis hun huisdieren niet meer de zorgen kunnen geven die ze nodig hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld een onverwachte operatie niet betalen, waardoor ze het dier aan een asiel moeten schenken. Daarom kan je bij Corona Direct al vanaf €10 je hond laten verzekeren. Zo zijn onvoorziene dierenartskosten geen probleem. 

Wat houdt een hondenverzekering in?

Ontdek bij welke kosten we tussenkomen

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder