Hond die pootje geeft

Hoe kan je je hond goed opvoeden

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Huisdieren

Een hond die niet goed naar je luistert kan heel vermoeiend zijn. Hij trekt misschien altijd aan de leiband bij het wandelen of komt niet af als je hem roept. Veel hondeneigenaars hebben ook graag dat hun hond niet springt en niet wild begint te blaffen bij elke andere hond of persoon die hij ziet. Hoe moet je nu je hond doen gehoorzamen?

Zorg voor duidelijke commando’s

Voor een hond zijn commando’s gewoon wat klanken waarbij ze vooral de klinkers goed horen. ‘Zit’ en ‘Lig’ kunnen dus erg verwarrend zijn. Je kan dit voorkomen door te kiezen voor ‘Zit’ en ‘Down’. Denk erover na of jouw commando’s goed te onderscheiden zijn.

Beloon je hond voor goed gedrag

Een hond gaat niet zomaar naar je luisteren als hij daar zelf niets uit haalt. Begin eerst met het belonen van goed gedrag. Heeft hij bij het groeten van je bezoek (nog) niet gesprongen? Beloon hem dan voor hij de kans krijgt dit te doen. Laat hij je rustig eten terwijl hij normaal komt bedelen? Beloon hem dan tijdens zijn goed gedrag. Wandelt hij eens zonder te trekken met je mee, haal dat lekkere worstje dan maar boven.

Zorg dat iedereen op dezelfde lijn staat

Als je hond van jou niet in de zetel mag zitten, maar van je partner wel, dan ga je hem gemengde signalen geven. Maak goede afspraken met iedereen die met de hond in aanraking komt zodat iedereen consistent reageert. Ook bij bezoek moet je streng zijn en bijvoorbeeld duidelijk meegeven dat je niet wilt dat je hond tijdens het eten aan tafel gevoed wordt.

Wees geduldig en negeer fout gedrag

De aanhouder wint. Je hond heeft tijd nodig om te wennen aan de regels, geef dus niet op als het niet meteen werkt. Deed hij het 9 keer goed en toch 1 keer fout? Negeer dan zijn fout gedrag of probeer het om te buigen naar goed gedrag. Zorg er in elk geval voor dat hij je commando’s altijd opvolgt, anders verlies je autoriteit. Vraag je hem te zitten, maar doet hij niets? Duw zijn poep dan een beetje naar beneden en beloon hem eens het gelukt is. Las tijdens de oefeningen ook af en toe een pauze in en speel wat.

Analyseer het gedrag van je hond

Het kan de moeite lonen om na te denken waarom je hond bepaald gedrag vertoont. Bijt hij bijvoorbeeld altijd je meubels stuk wanneer je weg bent, dan verveelt hij zich misschien. In plaats van boos te zijn op je hond, kan je dan zorgen voor voldoende speeltjes en afleiding of eens vaker gaan wandelen.

Tips voor puppy’s

Het is belangrijk om je hond een aantal zaken op jonge leeftijd aan te leren zoals het sociaal zijn en leren alleen te zijn. Voor de socialisatie van een puppy neem je hem tot de leeftijd van 4 maanden best regelmatig mee naar andere mensen en dieren. Doe ook zaken die je anders met je hond zou doen, zoals hem meenemen in de auto of confronteren met de stofzuiger. Let altijd goed op de signalen van je puppy zodat hij zich nog op zijn gemak voelt. Het leren alleen zijn is best iets dat je geleidelijk aan opbouwt.

Hondenschool

Als je het gevoel hebt dat je de hulp van een expert kan gebruiken, kan je je hond natuurlijk naar de hondenschool nemen of een cursus laten volgen. Je kan bij cursussen zoeken naar één die focust op jouw probleem, bijvoorbeeld zindelijkheid of verlatingsangst.

Goed gezelschap, goed verzekerd

Als er toch eens iets voorvalt en je hond schade veroorzaakt aan anderen, kan je familiale verzekering tussenkomen. Bij Corona Direct verzekeren we de schade tot €6.000 per schadegeval. We hebben ook een hondenverzekering waarmee we de kosten van onverwachte dierenartskosten op ons nemen.

Vond je dit artikel interessant?

Lees dan meer in dit ebook

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder