5 tips om water te besparen

Waterbesparing

5 tips om water te besparen

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Het leven wordt alsmaar duurder. Dat hebben we de laatste tijd flink mogen ervaren. Daarom is het slim om te bekijken op welke manieren jij kan besparen. In dit artikel focussen we op manieren om water te besparen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook erg belangrijk voor de strijd tegen de watercrisis.

Waarom water besparen?

Hoeveel water schat jij dat je dagelijks verbruikt? De kans is groot dat je opkijkt wanneer we je vertellen dat Belgen elke dag gemiddeld 96 liter water verbruiken. Amerikanen behoren tot de grootste verbruikers met meer dan 250 liter per persoon per dag, terwijl men in sommige Afrikaanse landen het met 15 liter water per dag redt.

Miljoenen mensen beschikken niet eens over proper water dat ze kunnen drinken. Ze zouden het absurd vinden dat wij baden in drinkbaar water, er onze wc’s mee doorspoelen en het aan onze planten geven. Ook jij kan je steentje bijdragen om de verspilling van deze kostbare bron tegen te gaan. En dat doet ook deugd aan je waterfactuur!

5 tips om water te besparen

1. Neem kortere douches
Het spreekt vanzelf dat een douche nemen beter is voor het klimaat en je verbruik dan een bad. Hoe heerlijk ontspannend een bad ook kan zijn, maak er geen wekelijkse gewoonte van. Kies jij sowieso voor een douche? Dan kan je water en geld besparen door gewoon enkele minuten minder te douchen. Je bespaart niet enkel op je waterfactuur, maar ook op je gasfactuur.

Besparing douche (10 min.) tegenover bad: 80 tot 130 liter
Besparing 2 min. kortere douche: 20 liter minder (of 14 liter met waterbesparende kop)

2. Beperk je wc-verbruik
Wanneer het op wc’s aankomt, hebben we enkele tips voor jou. Ten eerste kan je heel wat water besparen door je wc aan te sluiten op een regenwaterput. Ten tweede kan het voordelig zijn van een wc met spaarknop te installen. Door de spaarknop ga je van 10 liter per spoelbeurt naar 2 tot 6 liter. Ten derde kan je – in samenspraak met je partner of huisgenoten 😉 - ervoor kiezen om niet elke keer door te spoelen.

3. Bewaar water voor je planten
Het is niet nodig om je planten te begieten met vers water van de kraan. Je kan hiervoor water uit je regenput gebruiken of water hergebruiken. Heeft jouw douche even tijd nodig om op te warmen? Plaats een emmer onder de douchekop en zet het water opzij voor je planten (of om je auto te wassen). Ga je pasta afgieten? Dit vocht is voedzaam voor je planten. Giet ook gerust het water van je aquarium of de overschot van de drinkbakjes van je huisdier bij je planten.

4. Zet enkel een volle vaat en wasmachine op
Is de vaatwasser of je wasmachine nog niet volledig vol? Wacht dan nog wat langer om de machine op te zetten. Elke beurt van de vaatwasser kost je tussen 13 en 20 liter water, afhankelijk van hoe oud je toestel is. Een beurt van de wasmachine kost je 60 liter per beurt.

5. Herstel lekkende kranen
Een lekkende kraan zal je ongeveer 100 liter water per dag kosten. Werkt de doorspoelbak van je toilet niet goed en blijft het water stromen, dan verlies je 25 liter per uur, of 600 liter per dag! Pak deze problemen dus snel aan zodat de verspilling beperkt blijft.

Bespaar ook op je verzekeringen

Naast je waterfactuur, kan je besparen op je gasfactuur, maar ook op je verzekeringen. Wij vinden het namelijk correcter dat je enkel betaalt voor wat je werkelijk verbruikt. Daarom bieden we verzekeringen aan op maat van elk individu.

Met onze Kilometerverzekering betaal je een prijs in functie van het aantal gereden kilometers. En met onze Woningverzekering op basis van volume ben je nooit te veel of te weinig verzekerd!

Een brandverzekering per m³?

Ontdek de voordelen

Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder