Opruimen met de Marie Kondo methode: 5 tips

Vrouw die KonMarie methode gebruikt

Opruimen met de Marie Kondo methode: 5 tips

Kirsten Van Praet

Kirsten Van Praet |

min. leestijd |

Wonen en familie

Heb jij al gehoord van de opruimgoeroe Marie Kondo? In de Netflix serie ‘Tidying Up With Marie Kondo’ past ze de KonMari methode toe uit haar boek. Om het jou gemakkelijk te maken, vatten we het voor jou samen. Zo geraakt jouw woning weer vlot opgeruimd.

Tip 1: Doe spullen weg die je niet gebruikt

Vaak houden we bepaalde kledij bij, want “Dat is iets om op het strand aan te doen”, “In deze kleren pas ik weer als ik wat afval”, “Deze outfit heeft veel herinneringen voor me”. We verzinnen gemakkelijk redenen om bepaalde kledij en spullen bij te houden. Als je iets al enkele jaren niet hebt aangedaan of gebruikt, doe het dan weg.

  Tip 2: Ruim op per categorie

  Marie raadt aan van je woning niet ruimte per ruimte op te ruimen, maar per categorie. Begin bijvoorbeeld met kledij en ga nadien door je schoenen, tijdschriften, gereedschap… Op die manier zou je grondig kunnen opruimen. Opruimen is eerder een ritueel voor Marie dan een klus. Je zal je nadien beter voelen.

  Tip 3: Werk met doelen

  Als je de lat meteen te hoog legt, geraak je misschien gedemotiveerd. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Misschien doe je vandaag enkel je boekenkast? Verzamel dan alle boeken in je huis. De rommel in de kelder is voor een andere keer.

  Tip 4: Maakt het voorwerp je gelukkig?

  Als je twijfelt om iets weg te doen, vraag jezelf dan af of het voorwerp je gelukkig maakt. Volgens Marie Kondo moet alles in je huis je vreugde brengen. Brengt het je geen goed gevoel, dan doe je het voorwerp weg. Wees streng voor jezelf.

  Tip 5: Denk twee keer na bij nieuwe aankopen

  Hoera! Je huis ziet er weer heel wat ordelijker uit. Nu is het belangrijk van het ook zo te houden. Wanneer je verleid wordt om iets nieuws te kopen, vraag je dan af of je het echt gaat gebruiken en of het je gelukkig zal maken. Kopen geen zaken in een opwelling, maar denk er steeds goed over na.

  Is jouw woning goed verzekerd?

  Vergelijk je brandverzekering

  Vragen of hulp nodig? We helpen je graag verder