Zin in een bbq? Zo steek je hem snel aan!
Wanneer het beter weer wordt, kunnen wij Belgen niet wachten om de barbecue aan te steken. We ruiken de heerlijke geur al bij de buren en gaan zelf aan de slag. We delen graag tips om je barbecue snel aan te steken. Omdat we geven om je veiligheid, zetten we ook op een rijtje hoe je ongelukken kan voorkomen en welke verzekering tussenkomt als er toch iets gebeurt.
Kies je voor houtskool of briketten?
Heb je een elektrische barbecue, dan is dit artikel niets voor jou. We focussen ons nu op de techniek om een kolenbarbecue aan te steken. Die kan je aansteken met houtskool of met briketten, dat is geperst houtskool of kokosnoot. Houtskool brandt intenser en is daardoor beter geschikt voor dunnere stukken vlees. Die zullen snel garen en een mooie korst krijgen. Het nadeel van houtskool is dat het sneller opbrandt. Wil je je vlees langzaam op een gelijkmatig vuur laten garen, dan zijn briketten de betere optie. Brikketten gaan lang mee, maar kies een goede kwaliteit! De goedkopere briketten bevatten chemische bindmiddelen die de smaak van je vlees kunnen beïnvloeden.
Zo steek je de bbq snel aan
Om je barbecue gemakkelijker in gang te krijgen, kan je gebruik maken van bruine aanmaakblokjes of aanmaakwokkels. Aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst karton, terwijl de wokkels – misschien heb je hier nog nooit van gehoord – rolletjes van houtschaafsels zijn.
Nu kunnen we eraan beginnen! Strooi een laag houtskool of briketten op de bodem van je barbecue en zorg dat de ventilatiegaten – als die er zijn – volledig open zijn. Hoeveel houtskool je wilt gebruiken hangt af van hoeveel je wilt bereiden. Steek nu twee à drie aanmaakblokjes of wokkels diep tussen je kolen. Je kan ook stukjes krantenpapier gebruiken. Steek ze aan en plaats wanneer het vuur goed brandt de kolen rond en deels op de vlam, zonder de vlam te doen doven. Neem een fris drankje en laat het vuur nu zijn tijd nemen. Leg je bakrooster ongeveer 10 cm boven de houtskool en begin na ongeveer 20 minuten, wanneer de kolen roodgloeiend zijn, met bakken.
Ben jij een echte survivor? Dan kan je het ook zonder aanmaakblokjes doen. Maak een vuurtje met hout en dennenappels en strooi de houtskool pas in de barbecue wanneer het vuur al stevig brandt. Gebruik geen spiritus, benzine of andere vloeibare aanmaakmiddelen. Dat is heel gevaarlijk en nergens voor nodig.
Denk eerst aan je veiligheid
Barbecueën houdt ook risico’s in zoals brandwonden en zelfs brand. Zorg er dus voor dat de barbecue altijd op een stabiele, vlakke ondergrond staat. Zorg dat je uit de wind staat en niet in de buurt komt van brandbare voorwerpen zoals houten tuinmeubels of een parasol. Houd het extra veilig met een emmer droog zand in de buurt. En zorg er natuurlijk voor dat kinderen en huisdieren op een veilige afstand blijven.
Heb je toch iets voor en geraakt je terras beschadigd? Dan komt gelukkig je brandverzekering tussen. Als huurder kan je rekenen op je huurdersverzekering. Breidt de schade uit naar je buren? In dat geval wordt de schade bij de buren gedekt door je familiale verzekering, als je die hebt. Heb je die niet, dan zullen de herstelkosten bij jou terecht komen.